Wat is klimaatjobs.be?

Klimaatjobs.be is een niche jobplatform met vacatures die een positieve impact hebben op het klimaat. Gemotiveerde jobzoekers vinden hier bedrijven die zo'n jobs aanbieden, en vice versa.

Wat is een klimaatjob?

Een klimaatjob is een job die een netto positieve impact heeft op het klimaat. Als je een klimaatjob hebt, werk je het grootste deel van je tijd aan het verbeteren van het klimaat of het tegengaan van negatieve invloeden op het klimaat.

Dat kan heel rechtstreeks en praktisch zijn, zoals een arbeider die zonnepanelen installeert of een ingenieur die advies geeft over energie-efficiënt (ver)bouwen. Of minder rechtstreeks, maar met een grotere impact, bv. een wetenschapper die een duurzame batterijtechnologie ontwikkelt, een advocaat die zich specialiseert in klimaatrecht, etc.

Bij uitbreiding beschouwen we alle functies binnen klimaatvriendelijke bedrijven als klimaatjobs. Ook de ondersteunende en administratieve functies!

Althans, zo definiëren we het voorlopig. We werken samen met experts aan een betere definitie, die we in de toekomst ook door jullie, de gebruikers van het platform, willen laten scherpstellen en evalueren.

Wie zit hierachter?

Klimaatjobs.be is een initiatief van Hans Dreesen: bedenker, ontwerper en maker van digitale producten, en een man met een missie: op zijn manier, met zijn talenten en competenties de klimaatcrisis tegengaan.

Klimaatjobs.be is een website van BAEREKRAFT BV (BE0799.928.415).

Waarom is dit platform opgericht?

Stel: je bent begaan met het klimaat en je wilt er je job van maken, waar begin je dan te zoeken? Wij wisten het ook niet.

De inspiratie kwam van de spijbelacties van Youth For Climate. We zochten een evenwaardig alternatief voor werkende mensen. Een structurele oplossing die verder gaat dan deelnemen aan klimaatmarsen, hoewel dat nog altijd een uitstekend idee is om je stem te laten horen.

Een jobplatform leek de ideale oplossing. Mensen die hun hele professionele activiteit willen wijden aan het verbeteren van het klimaat zouden zo'n jobs vlotter moeten kunnen vinden.

Waar vind ik die klimaatjobs?

Op de homepagina, in je mailbox, via één van onze job alerts, of op onze socials: LinkedIn, Instagram of Facebook.

Wie kan solliciteren voor een klimaatjob?

Iedereen. Zowel (toekomstige) afgestudeerden als mensen die de nood voelen om hun carrière een andere wending te geven.

We merken dat veel mensen op zoek zijn naar zingeving in hun job, en dat werken aan een beter klimaat daar de uitstekende invulling voor is.

Wie mag vacatures publiceren?

Elk bedrijf, groot of klein, dat actief werkt aan het verbeteren van het klimaat. Hoe commercieel die activiteit ook is.

Net zoals de definitie van een klimaatjob, gaan we deze definitie ook nog verder verfijnen. Maar we detecteren redelijk vlot of bedrijven het wérkelijk goed voorhebben met het klimaat. Geen greenwashers dus, die zijn niet welkom.

Hoeveel kost het om een vacature te publiceren?

Amper 99 euro per vacature! Of 129 euro als je iets meer aandacht wilt. Dat is weinig in vergelijking met de grote jobsites, die prijsvorken hanteren van 1000 tot 2500 euro per vacature.

Stages en vrijwilligerswerk zijn gratis.

Een vacature posten is eenvoudig en snel. Betalen kan met kredietkaart (aangeraden) of op factuur.